En käsitä, miksi aina toisinaan päässäni soi jonkun (minkä?) joululaulun loppusäkeistö. Yritän kovasti miettiä, mikä ihmeen rallatus on kyseessä, mutta en kykene hahmottamaan, miten laulu oikeastaan alkoikaan. Muistan vain, että se loppuu näin: "Syttyi siunattu joulutähti yöhön maailman raskaaseen, hohde määrätön siitä lähti, viel' on auvona ihmisten. Kun se loistavi lasten teille, päilyy järvet ja kukkii haat. Kuusen kirkkahan luona heille siintää onnelan kaukomaat..."

Lapsista puheenollen: olen määrättömän tyytyväinen siihen, ettei minulla ole jälkikasvua. Joka kerran kaupungilla kävellessäni siunaan itseäni sen johdosta. Mikä vapaus! Ei kitiseviä, tahmaisia, rasittavia tenavia pyörimässä jaloissa. Ei vanhempainiltoja, ei syntymäpäiväkestejä, ei retkiä muumilaaksoon, ei huutoa, sotkettua kotia ja lastentauteja. Ei paskavaipparoskiksia, ei kurahousuja, ei käninää, tappelua nukkumaanmenosta ja ties mitä paskaa. Ei tarvitse keksia huvitusta jälkikasvulle, saa nukkua viikonloppuisin pitkään, ei tarvitse raahata ketään väkisin pois leluosastolta, ei tarvitse lukea kuvakirjoja miljoonanteen kertaan...

En keksi ainuttakaan hyvää syytä, miksi hankkia lapsia. Pidän liikaa vapaudestani, antiikkiesineistäni, siististä kodista. Koira on paljon miellyttävämpi seuralainen, kuten eläimet yleensäkin. Ne eivät mangu kalliita syntymäpäivälahjoja, vetoa siihen, miten muillakin on, miten muutkin saavat... Ne eivät koulukiusaa tai ole kiusattuja. Niillä ei ole joulu- tai kevätjuhlia. Ne rakastavat ehdoitta. Niillä ei ole kyselykausia. Ne eivät riko tavaroita tahallaan.

Vihaan kaupoissa, julkisilla paikoilla ja liikennevälineissä kirkuvia lapsia, lapsia, jotka eivät osaa olla hiljaa. Lapsia, joiden meuhkaamiseen ei kiinnitetä mitään huomiota. Kakaroita, jotka lääppivät joka jumalan paikan. Tenavia, jotka juoksevat ympäriinsä kuin päättömät kanat. Niitä penskoja, jotka eivät väistä, vaan möllöttävät keskellä tietä, koska vanhemmat eivät välitä, missä jälkikasvu surffaa. Lapsia, joille annetaan periksi, kun ne huutavat tarpeeksi kauan.

Helpottipa.