Älä häkitä - vaihtoehtojakin löytyy!

Vähintään tuhannet koirat viettävät tänäänkin päivänsä häkkiin suljettuna. Koiria suljetaan yhä lisääntyvässä määrin pieneen kuljetushäkkiin omistajiensa työpäivien ajaksi. Tämä aika voi olla jopa 8 – 10 tuntia, vähintään viitenä päivänä viikossa. Myös SEYn vapaaehtoiset eläinsuojeluvalvojat ovat neuvontakäynneillään huomanneet, että koirien häkitys on jatkuvasti yleistymässä.

 Koiria häkitetään monesta syystä. Yleisin häkityksen syy on asunnon irtaimiston suojeleminen koiran mahdollisesti aiheuttamilta tuhoilta. Toiset haluavat opettaa koiranpennun sisäsiistiksi häkityksen avulla. Joidenkin mielestä häkitys vain kuuluu asiaan, sillä muutkin sitä tekevät ja myös koiran kasvattaja sitä suosittelee.

 Koiran pitäminen näyttelyhäkissä ei ole ainoastaan laitonta, vaan se voi aiheuttaa koirille peruuttamattomia henkisiä ja fyysisiä vaurioita. Vaikka koira näyttäisi suhtautuvan pakkohäkitykseen rauhallisesti, voi harmittomalta vaikuttava häkitys kostautua monenlaisina stressin aiheuttamina käytöshäiriöinä ja fyysisinä oireina.

 Kaikille koirille on välttämätöntä opettaa rento ja stressitön yksinolo. Koiran yksin jättäminen ei sinänsä ole mitenkään tuomittavaa, sillä koira voi käyttää ajan sille välttämättömään lepoon ja muuhun lajinomaiseen, stressiä poistavaan puuhailuun. Yksinolon opetteluun uhrattu aika maksaa itsensä takaisin koiran koko loppuelämän ajan. Rento ja terveellä itsetunnolla varustettu koira on jokaisen koiranomistajan ilo ja ylpeys.

(SEY)

1245241324_img-d41d8cd98f00b204e9800998e